Uutisia

ESDP saamassa uuden jäsenen

posted Mar 26, 2013, 6:20 AM by Jouni Leinikki   [ updated Mar 26, 2013, 6:20 AM ]

Zadar 21.3.2013

ESDP:n kokouksessa päätettiin, että Kroatia otetaan vuoden 2013 loppuun mennessä paneelin täysivaltaiseksi jäseneksi. Kroatia on tunnettu monipuolisesta vesiluonnostaan ja vedenalaisesta kulttuuriperinnöstään. Tällä hetkellä meriarkeilogiaa säädellään kansallisena lainsäädännön kautta ja alalla on mm. yleiset turvallisuusohjeet. Muilta aloilta sääntely kuitenkin puuttuu ja myös biologit ovat ilmaisseet halukkuutensa päästä järjestäytymään.

2013 AAUS/ESDP International Diving for Science Symposium

posted Mar 26, 2013, 6:15 AM by Jouni Leinikki   [ updated Mar 26, 2013, 6:15 AM ]


The American Academy of Underwater Sciences and the European Scientific Diving Panel are pleased to announce that registration for the 2013 CuraçaoJoint International Scientific Diving Symposium, October 23-27, 2013, is now open. We welcome diving scientists, students and diving safety officers to participate in this unique event and connect with colleagues from Europe, Central and South America and the United States. We are now also accepting abstracts and electronic submission are due no later than April 15, 2013.

Find out more information at www.aaus.org/annual_symposium or  
Click Here for More Information

ISOSD 2011 Lecche, Italia

posted Dec 6, 2011, 12:09 AM by Jouni Leinikki

Tervehdys!


Edustin ainoana suomalaisena ke-la 9-12.11 Porto Cecariossa Lecchessä, Italiassa, pidetyssä kansainvälisessä tutkimussukellusseminaarissa, jossa esittelin Hossan vedenalaisen kulttuuriperinnön sukellustöitä . Tässä muutamia pointteja yleisestä keskustelusta:

-          Euroopasta pitäisi ryhtyä keräämään vastaavaa sukellustietoa kuin Amerikoista (American Association of Underwater Sciences AAUS), jolla on yli miljoona tilastoitua tutkimussukellusta sekä näistä analysoidut onnettomuudet. Suomen tutkimussukelluksen ohjausyhdistys STOY alkoi kerätä Suomen tietoa viime vuodesta lähtien mutta data on kovin vajavaista.

-          ESDP (European Scientific Diving Panel) pitäisi saada hyväksymään kaikki eurooppalaiset tutkimussukeltajille tehtävät lääkärintarkastukset kaikissa maissa kelpaaviksi

-          maita, joilla ei vielä ole kansallista tutkimussukellusohjeistusta (kuten esim. Suomi), kehotettiin tekemään oma turvaohjeistus ja vakiinnuttamaan sen käyttö. Keskusteltiin yleisesti, kuinka tiukat säännöt tutkimussukellukseen pitäisi laatia, ja mielipiteet vaihtelivat kovasti henkilöiden ja maiden välillä. Saatiin lähes tukkanuotta aikaiseksi Saksan ja Italian välille kun italialaiset olivat sitä mieltä että joka ikisen tutkimussukellustyötä tekevän pitäisi olla biologian tohtori ja koulutettu tutkimussukeltaja, ja saksalaiset halusivat käyttää teknikkoja, opiskelijoita ja muita asian tarpeeksi hyvin osaavia henkilöitä. SYKE on juuri tällä hetkellä laatimassa omia sukellusturvallisuusohjeita, ja niihin tulee vaatimus tutkimussukelluspätevyydestä.

Esityksistä mainittakoon yksi, jossa oli sukeltajan yläpuolella kelluvan GPS-laitteen ja akustisen GPS-laitteen antamia mittavirheitä analysoitu, ja virhe oli alle metrin luokkaa (kun aineistosta poistettiin selkeästi virheelliset akustiset paikannukset). Sukeltajaan koiran talutushihnalla kiinnitetyllä pinnalla kelluvalla GPS-laitteella saa siis hyvinkin tarkkaa paikkatietoa.

Tuulivoimapuistoista puhuttiin sen verran, että yksi sukellustiimi oli ollut vedessä kun 10 km päässä oli paalutettu (hakattu pohjaan 6 m halkaisijaltaan olevaa junttapaaluperustusta tuulivoimalalle) ja ääni oli kantanut sukeltajille asti niin hyvin että jokainen junttaus oli tuntunut tönäisynä olkapäässä. Tästä voi siis johtaa, että jos perustettavalla tuulivoimapuiston alueella sattuu kuoriutumaan kalanpoikasia, eivätköhän ne kuole paineaalloissa niin kauan kuin paalujunttaus kestää.

Viimeisimpiä tuotekehittelyjä esiteltiin (mm. GPS-paikannusjärjestelmä, joka näkyy myös sukeltajan tietokoneella pohjalla, eli jonka avulla pystyy myös esim. suunnistamaan koordinaattipisteelle, ja sukeltajan maskiin heijastettavat tietokoneen/sukelluslaitteen tiedot), monet esitykset käsittelivät vedenalaista arkeologiaa ja erilaista vulkaanisten alueiden kaasujen mittausta (tänne oli myös kehitetty jos jonkinlaisia mittalaitteita…). Erityisen mielenkiintoinen oli esitys, jossa kerrottiin logistiikasta, kun tutkimussukelluskohde oli Kanadan rannikolla oleva lähes asumaton saari, josta oli 3200 km matkaa lähimpään painekammioon. Vakuutuksen antajan kanssa oli jouduttu neuvottelemaan erityisjärjestelyistä. Mielenkiintoinen oli myös esitys, jossa käytiin läpi niitä tehtäviä, joita ei pysty tekemään kukaan muu kuin tutkimussukeltaja paikan päällä – sukeltajaa ei siis pystytä koskaan kokonaan korvaamaan näytteenotolla ja kameroilla.

Seminaarin aikana oli mahdollisuus tehdä joitakin sukelluksia ja olivat kuulemma olleet hienoja. Minä en päässyt kun kuuntelin kaikki esitykset ja lähdin lauantaina.

Jos on jotain erityistä kysyttävää, kysykää.

Abstraktit löytyvät osoitteesta

 

http://www.aioss.info/Abstract%20Book_3rd%20Symposium%20on%20Occ%20Sci%20Div_LR.pdf

 

Essi

Essi Keskinen

Meribiologi

Metsähallitus

Pohjanmaan Luontopalvelut

PL 81

90100 Oulu

puh. 0400 867 823

email essi.keskinen@metsa.fi

posted Feb 21, 2011, 2:47 AM by Markku Reunanen   [ updated Feb 22, 2011, 3:40 AM ]


STOYn nettisivut uudistuvat!

posted Feb 21, 2011, 2:18 AM by Markku Reunanen   [ updated Feb 21, 2011, 2:22 AM ]

Muutokset toteutetaan google-sivustot-työkalun avulla. Sivujen yleisilme muuttuu ja joitain lisäyksiäkin tehdään. Toteuttajana markku piste j piste reunanen at gmail piste com. Palaute sähköpostilla.

1-5 of 5