STOYn historia pähkinänkuoressa

Suomen tutkimussukelluksen ohjausyhdistys oli ensin nimeltään ohjauskomitea (STOK). Sen perustivat 16.4.2004 Jouni Leinikki (Aikuiskoulutuskeskus Innofocus / Alleco Oy), Juha Flinkman (Merentutkimuslaitos), Panu Oulasvirta (Alleco Oy), Matias Laitinen (Museovirasto) sekä Kalle Virtanen (Helsingin yliopisto, arkeologian laitos). Kutsuttuna neuvonantajana oli paikalla myös Phil Lonsdale, joka on ollut perustamassa myös Britanniaan vastaavaa elintä.

STOK:n tehtäväksi läsnäolijat määrittelivät:
  1. Ottaa kantaa tutkimussukeltajien työterveyteen, turvallisuuteen ja etuihin liittyviin asioihin.
  2. Komitea myöntää European Scientific Diver (ESD) ja Advanced European Scientific Diver (AESD) luokituksia. Standardeista kerrotaan lähemmin kirjeen loppuosassa.
  3. Komitea pyrkii virallisesti hyväksyttämään ja vakiinnuttamaan ESD ja AESD standardit Suomessa.

STOK:n tehtäväkenttää laajennettiin, kun se yhdessä muiden eurooppalaisten tutkimussukeltajakomiteoiden kanssa vuonna 2007 perusti yhteisen kattojärjestön, joka on nykyään European Scientific Diving Panel (ESDP). STOK:n tilalle piti perustaa rekisteröity yhdistys, jotta se voisi virallisesti edustaa tutkimussukellusta opetushallituksen sukellusalan tutkintotoimikunnassa ja Suomea ESDP:ssä.

Suomen tutkimussukelluksen ohjausyhdistys (STOY) perustettiin syksyllä 2007 ja rekisteröitiin kesällä 2008. Lokakuussa 2008 pidettiin Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla tutkimussukeltajapäivät ja yhdistyksen ensimmäinen yleiskokous, jossa mm. otettiin uusia jäseniä.

Yhdistyksen äänivaltaisia jäseniä voivat olla suomalaiset European Scientific Diver tai Advanced ESD (ESD ja AESD) standardien mukaisesti luokitellut tutkimussukeltajat. Kannatusjäseniä voivat olla ketkä tahansa muut yksityishenkilöt tai yhteisöt.